Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (2024)

Wie medicinaal of recreatief cannabis gebruikt, heeft twee voornaamste keuzes bij het selecteren van cannabis. Ze kunnen kiezen tussen sativa en indica soorten. Sativa wietzaden produceren over het algemeen toppen met een stimulerende, oppeppende geestelijke high. Indica-zaden produceren planten met toppen die sterkere lichamelijk verdovende effecten hebben, deze zijn perfect om uit te rusten, te slapen en te ontspannen. Natuurlijk zijn er ook hybride soorten die een combinatie van deze effecten kunnen hebben.

Lees gauw verder om meer te weten te komen over indica vs. sativa vs. hybride wietsoorten en welke het meest geschikt is voor jou. Je kunt ook lezen over de groeiende bijval voor het omstreden standpunt dat er helemaal geen verschillen zijn tussen indica en sativa!

Inhoud:
Sativa vs. indica vs. ruderalis vs. hybride cannabis
Oorsprong van sativa vs. indica cannabis
Uiterlijk van indica vs. sativa
Indica vs. sativa kweken
Indica vs. sativa terpenen en cannabinoïden
Indica vs. sativa effecten
Correcte classificatie of complete onzin?
De beste indica- en sativa-wietzaden

Sativa vs. indica vs. ruderalis vs. hybride cannabis

Veel cannabisfijnproevers classificeren cannabissoorten in 4 hoofdcategorieën: indica, sativa, hybride en ruderalis. De meeste cannabiskwekers zijn zeer bekend met indica, sativa en hybride strains. Deze genetica is op grote schaal beschikbaar in autoflowering zaden en gefeminiseerde wietzaden. Ruderalis-genetica is de oorspronkelijke basis van moderne autoflowers. Ze komen van oorsprong uit gebieden waar ze een snelle levenscyclus hebben ontwikkeld om het korte kweekseizoen te overleven.

Als je sativa-, indica- en ruderalis-soorten met elkaar vergelijkt, zijn de THC-waarden over het algemeen veel hoger bij sativa’s en indica’s. Toen Ruderalis-genetica in eerste instantie werd gebruikt om de eerste autoflowers te ontwikkelen, waren de THC-waarden niet bijzonder hoog. De beste aanbieders van wietzaden hebben er hard voor gewerkt om te zorgen dat de beste autoflower zaden nu volledig op hetzelfde niveau zijn als de beste gefeminiseerde wietzaden.

Dutch Passion heeft nu zelfs vele autoflower zaden die potenter zijn dan gefeminiseerde soorten van mindere zadenbedrijven. Bij Auto Cinderella Jack van Dutch Passion zijn THC-waarden van meer dan 25% vastgesteld en geverifieerd door onafhankelijke laboratoria.

Gerelateerd:
Is Auto Cinderella Jack met THC-waarden boven de 25% de meest potente autoflower ter wereld?

Oorsprong van sativa vs. indica cannabis

Cannabis heeft een lange en interessante geschiedenis. Er is bewijs gevonden dat er 3000 jaar v.Chr. al cannabis werd gebruikt, en mogelijk al veel eerder. Men denkt dat cannabis oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt en het Indisch subcontinent. Op een archeologische locatie op de Oki-eilanden vlakbij Japan die uit 8000 v.Chr. stamde, zijn enkele wietzaden gevonden. Dit suggereert dat de plant al bij mensen thuis werd gebruikt/gekweekt.

Vroeger waren cannabis en hennep een essentieel gewas voor de mens, omdat ze gebruikt werden om vezels en kleding van te maken. De hennep- en wietzaden waren een uiterst voedzame voedingsbron, en de toppen boden waardevolle medicatie en veel plezier. Het lijkt vrijwel onmogelijk dat de mensen vroeger het genoegen en plezier van recreatief cannabisgebruik links lieten liggen. Wie hier meer informatie over wil, vindt hier een uitgebreider academisch onderzoek naar het cannabisgebruik van de mens van vroeger. Op Wikipedia staat ook nuttige informatie over het eerste gebruik van cannabis door de mens.

Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (1)

Er wordt verondersteld dat indica-genetica een ontwikkeling heeft doorgemaakt als reactie op de taaie omstandigheden op koudere locaties/grotere hoogtes. Een indica bloeit sneller dan een sativa. Dat komt doordat een sativa onder warmere, tropische omstandigheden groeit met hogere gemiddelde temperaturen en een langere herfst. In de gebieden rond de evenaar zijn er inderdaad geen duidelijke verschillen tussen de seizoenen. De lichtomstandigheden zijn het hele jaar door vaak ongeveer 12/12, met warme temperaturen en weinig seizoensgebonden verschillen.

Indica’s komen vaak uit bergachtigere gebieden als Afghanistan etc. en moeten snel klaar zijn met bloeien voordat de herfst begint. Voor wie binnen kweekt, is deze in koudere klimaten ontwikkelde indica-genetica een goede keus voor wie een snelle oogst wil met een bloeitijd van slechts 7-8 weken.

Sativa-genetica, die zich heeft verspreid door Afrika en de tropische gebieden in Azië en Zuid- & Centraal-Amerika, heeft zich aangepast met luchtige, open toppen om extra bestand te zijn tegen schimmels in de vochtige omstandigheden. Het duurt meestal langer voordat ze klaar zijn met bloeien, maar sativa-liefhebbers vinden ze het wachten waard!

De handel/agricultuur, die duizenden jaren lang opbloeide tussen ver uit elkaar gelegen gemeenschappen, zorgde ook voor de verspreiding van hennep- en cannabiszaden. De vroegste botenbouwers zouden hennep hebben gebruikt om touw te maken en het kan goed zijn dat ze ook zaden met zich mee hebben genomen tijdens hun vroege avonturen. De zaden zouden zijn verhandeld tussen de eerste boeren, net zoals alle andere nuttige zaden van gewassen werden gekocht, verkocht, verhandeld en geruild.

Het lijkt erop dat de slavernij ook een rol heeft gespeeld in de verspreiding van cannabiszaden. Hoewel de slavernij waarschijnlijk altijd al bestond, zorgde de commerciële slavernij ervoor dat de wietzaden vanuit Indische/Afrikaanse gebieden over de hele wereld werden verspreid.

Uiterlijk van indica vs. sativa

Veel cannabiskwekers waren trots op het feit dat ze makkelijk onderscheid konden maken tussen een pure indica en een pure sativa. Maar vandaag de dag zijn er relatief weinig pure indica en sativa wietzaden verkrijgbaar, en dus meer hybrides. Het vereist meer vaardigheid om de subtiele tekenen te onderscheiden die laten zien dat een hybride licht sativa- of indica-dominant is.

Om het nog ingewikkelder te maken, heeft Dutch Passion de unieke Frisian Duck en Auto Duck geproduceerd, ‘vermomde’ wietsoorten met een opzettelijk gemuteerde bladvorm. Dat maakt deze op natuurlijke wijze vermomde soorten moeilijker om als cannabis te herkennen. Het zijn ideale buitensoorten voor de kweker die de kans op een succesvolle oogst wil vergroten.

Gerelateerd:
Frisian Duck - zulke cannabisbladeren heb je nog nooit gezien!

Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (2)

Er zijn wat verschillen tussen het uiterlijk van een sativa en een indica. Deze verschillen zijn misschien subtiel bij jonge planten, maar worden duidelijker als de plant volwassener wordt. Als het moeilijk is om sativa vs. indica te herkennen, kan een week of twee afwachten de oplossing zijn. Er zijn geen uitgesproken verschillen in de kleur van sativa’s en indica’s, hoewel indica-genetica vaak iets donkerdere bladeren produceert.

Kwekers met hogere kweekruimtes kunnen zowel indica- als sativa-wietzaden kweken, maar kwekers die rekening moeten houden met een beperkte hoogte houden het misschien liever bij indica-zaden.

Sommige SCROG-kwekers hebben het liefst sativa’s (of sativa-dominante soorten), omdat de slanke bladvingers veel licht doorlaten. De uiterlijke kenmerken van sativa’s vs. indica’s (zie bovenstaande grafiek) gelden zowel voor autoflower planten als voor planten die gekweekt zijn uit gefeminiseerde fotoperiode zaden. Let op, zelfs als je indica-zaden (of indica-dominante zaden) kweekt, zal moeder natuur af en toe een onverwachte sativa produceren.

Je kunt sativa-dominante planten herkennen aan het uiterlijk, de toppen en de bladeren. De ervaren kweker zal er ook rekening mee houden dat zijn naar de sativa-kant neigende plant mogelijk een of twee weken langer nodig heeft in de bloeifase, en kan ook proberen om ze tot een hogere lengte te laten groeien. Een kweker die het verschil kan zien tussen indica vs. sativa wietplanten, kan vooruit plannen en de juiste voorbereidingen treffen.

Gerelateerd:
Cannabisbladeren begrijpen en gebruiken, indica vs. sativa bladeren

Indica vs. sativa kweken

Moderne gefeminiseerde zaden en autoflower zaden garanderen dat je eigen wiet kweken nu sneller, gemakkelijker en praktischer is dan ooit. Je kan wietzaden binnen, buiten of in een kas kweken. Je kan kweken in aarde, kokosvezel, hydroponics of een andere kweekmethode/stijl gebruiken. Veel mensen vinden de verschillen tussen sativa vs indica niet zo belangrijk, als ze maar high en blij worden.

Maar voor sommige mensen die hun eigen wiet kweken, is de keuze voor een specifieke soort essentieel. Die maakt het verschil tussen een geweldige rookervaring en een daadwerkelijk onvergetelijke ervaring. Daarom hebben sommige mensen een sterke voorkeur voor indica-wietzaden, terwijl anderen niets anders dan sativa’s kweken.

Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (3)

Veel cannabiskwekers proberen indica-wietzaden, sativa-wietzaden en hybride wietzaden om erachter te komen welke hun voorkeur heeft om te kweken en roken. Soms bepaalt dit voor welke wietzaden ze in de toekomst kiezen. Ze kunnen erachter komen dat bepaalde soorten het beste passen bij hun kweekruimte of kweeksysteem. Een kweker met een kleine kweekkast en beperkte tijd om te kweken, kan bijvoorbeeld liever indica autoflowering zaden kweken dan een strekkende gefeminiseerde Haze.

Voor veel kwekers wordt de keuze van de genetica bepaald door hun ervaringen, of die van hun (online) vrienden en influencers. Veel wietgebruikers maken niet al te veel onderscheid bij de keus tussen sativa- en indica-toppen. Ze genieten hoe dan ook van de ervaring en de verschillen tussen de high van een indica en die van een sativa zijn voor sommige mensen minder duidelijk/belangrijk. Deze mensen genieten meestal simpelweg van de onmiddellijke ontspannende effecten van een cannabis high, ongeacht het type genetica.

Vandaag de dag kweken veel mensen wietzaden binnen. Cannabis kweken is gemakkelijk, zelfs als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Als je binnen je eigen wiet kweekt, dan kan de volgende gids je helpen om de beste resultaten te behalen in je kweekruimte.

Gerelateerd:
Je binnenkweekruimte optimaliseren

Als je graag buiten wiet kweekt, heb je misschien iets aan de volgende aanbevelingen voorbuitenwietzaden van de Dutch Passion experts.

Indica vs. sativa terpenen en cannabinoïden

Wat is indica vs. sativa? Een discussie die vaak gepolariseerde meningen voortbrengt, is die over de terpenen/cannabinoïde-profielen van indica- en sativa-soorten.

Er zijn wat labresultaten die suggereren indica-variëteiten toppen kunnen produceren die rijker zijn aan verdovende terpenen zoals myrceen. Sativa’s (en sommige hybrides) hebben vaak hogere waarden van limoneen en terpinoleen, waarvan gedacht wordt dat ze voor een meer stimulerende high zorgen.

Enkele zeer toonaangevende figuren uit de cannabisindustrie zoals dr. Ethan Russo zijn echter steeds sceptischer over of er wel bewezen chemische verschillen zijn tussen indica’s en sativa’s. Eigenlijk is ‘sceptisch’ niet het juiste woord. Er is sprake van een groeiende overtuiging onder veel hoge cannabisdeskundigen dat de sativa vs. indica discussie pure onzin is. Volgens hen is er simpelweg geen wetenschappelijke basis voor de indica vs. sativa classificatie.

Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (4)

Aan het begin van de 19e eeuw was de Franse botanicus en naturalistJean Baptiste Lamarck de eerste die de termen indica en sativa gebruikte. Volgens hem, en vele anderen, zien cannabis sativa en cannabis sativa er heel anders uit. Daarom is het vanzelfsprekend om ze als verschillend te beschouwen.

De termen indica en sativa worden al meer dan 200 jaar gebruikt, er zijn dan ook veel mensen die sterk geloven in de duidelijke onderscheiding van cannabis sativa vs. indica. Niet iedereen is het daar echter mee eens. De afgelopen jaren hebben velen vraagtekens geplaatst bij de juistheid van de indica vs. sativa indeling. Sommige wetenschappers hebben hun bedenkingen bij de indeling door het gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Er is maar weinig labonderzoek dat de indica vs. sativa theorie ondersteunt. Sommige cannabisgebruikers zeggen dat het terpenenprofiel/de terpenenproductie van een sativa net anders zijn dan die van een indica, en dat dit de verschillende effecten zou kunnen verklaren.

Vooraanstaande cannabis-goeroedr. Ethan Russo is een van de meer vooraanstaande cannabiswetenschappers, met vele wetenschappelijke publicaties over medicinaal cannabisgebruik op zijn naam. Hij verwerpt het sativa vs. indica verhaal compleet, en beschouwt het als een stoner-fantasie. Volgens zijn uitgebreide onderzoek is de vraag of indica vs. sativa er echt toe doet volkomen irrelevant.

De volgende citaten uit een interview met dr. Ethan Russo zijn ontnuchterend voor wie volledig vasthoudt aan het concept van indica vs. sativa.

Dr. Daniele Piomelli: Sommige gebruikers beschrijven de psychoactieve effecten van Cannabis indica en sativa als verschillend, zelfs tegengesteld. Maar is dat echt zo? Zijn er buiten de verslagen van gebruikers zelf echte harde bewijzen voor farmacologisch verschillende soorten Cannabis?

Dr. Russo: "Er zijn biochemisch verschillende soorten Cannabis, maar het onderscheid tussen sativa/indica die vaak wordt toegepast in door leken geschreven literatuur is totale onzin en levert niets op. Het is vandaag de dag op geen enkele wijze mogelijk om de biochemische inhoud van een bepaalde Cannabisplant vast te stellen op basis van de hoogte, vertakkingen, of bladmorfologie. Er wordt in dergelijke mate gekruist/gehybridiseerd dat alleen een biochemische test een potentiële gebruiker of wetenschapper kan laten zien waar de plant daadwerkelijk uit bestaat. Het is cruciaal dat er bij toekomstige verkoop volledige en accurate cannabinoïde- en terpenenprofielen beschikbaar zijn."

Dr. Daniele Piomelli: Sativa wordt vaak beschreven als oppeppend en stimulerend, en indica als ontspannend en kalmerend. Kun je speculeren over wat er ten grondslag zou kunnen liggen van deze vermeende verschillen?

Dr. Russo: "We zouden allemaal wel willen dat er een gemakkelijkere manier was om complexe systemen uit te leggen, maar dat is zinloos en kan zelfs gevaarlijk zijn als het gaat om een psychoactieve drug als Cannabis. Nogmaals, het is noodzakelijk om de biochemische componenten van een bepaalde Cannabissoort te kwantificeren en in verband te brengen met de waargenomen effecten van echte patiënten. Buiten het groeiende aantal CBD-dominante soorten van de afgelopen jaren bestaat bijna alle Cannabis op de markt uit THC-rijke soorten. De verschillen in de waargenomen effecten van Cannabis zijn te danken aan de aanwezige terpenoïden, wat zelden wordt getest, laat staan dat het aan potentiële klanten bekend worden gemaakt. De verdovende werking van de zogenaamde indica soorten wordt ten onrechte aan de aanwezigheid van CBD toegeschreven, terwijl CBD eigenlijk stimulerend werkt bij een lage en gematigde dosis! De verdovende werking van de meest voorkomende Cannabis soorten is eigenlijk te danken aan de aanwezigheid van myrceen, een monoterpeen met een sterk verdovend couch-lock effect dat op een verdovend middel lijkt. Aan de andere kant heeft een hoog limoneen-gehalte (wat vaak voorkomt in schillen van citrusvruchten) een opbeurend effect, en de aanwezigheid van de in cannabis relatief zeldzame terpeen alfa-pineen kan werkelijk de aantasting van het kortetermijngeheugen dat THC veroorzaakt verminderen of wegnemen."

Dr. Russo sluit af met de volgende conclusies:

“Omdat de ‘taxonomists’ het niet eens worden, raad ik de wetenschap, de pers, en de mensen sterk aan om af te zien van de sativa/indica-nomenclatuur en in plaats daarvan aandringen dat er accurate biochemische testen worden uitgevoerd om de cannabinoïde- en terpenenprofielen beschikbaar te maken voor Cannabis op zowel de medicinale markt als de recreatiemarkt. Dat is absoluut nodig voor de wetenschappelijke accuratesse en de volksgezondheid.”

Het volledige interview met dr. Russo kun jehier lezen. Hij is niet de enige cannabisspecialist die gelooft dat indica vs. sativa een fabel is. Met name de afgelopen jaren is er een snelle toename geweest in het aantal mensen dat zich uitspreekt over de klassieke indica vs. sativa classificatie. Het is een discussie die niet snel zal eindigen.

Zet 10 cannabis-experts bij elkaar en er zullen 11 of 12 verschillende standpunten zijn. Zelfs bijvoorbeeld het belang van cannabis ‘flushen’ zorgt nog steeds voor hevige discussies onder cannabisgebruikers en zorgt voor hevig contrasterende standpunten.

Indica vs. sativa effecten

Mensen gebruiken cannabis recreatief omdat ze zich er goed door voelen. Cannabis kan stress en mentale spanning doen verdwijnen, en voor veel mensen vervangt het angstgevoelens door een gevoel van intense ontspanning. Voor veel mensen is wiet simpelweg een geweldige manier om te relaxen.

Medicinale cannabisgebruikers kunnen wat praktischere (en belangrijkere) redenen hebben voor hun gebruik. Cannabis wordt gebruikt bij vele lichamelijke medische aandoeningen, waarbij het sterke lichamelijke effecten kan hebben. In veel landen is medicinaal cannabisgebruik nu legaal.

Let op, de subtiele verschillen in de effecten van sativa’s vs. indica’s kunnen mogelijk verloren gaan als je heel moe bent, of pas alcohol hebt gebruikt.

Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (5)

Als we het hebben over de effecten van cannabis, is het belangrijk om te erkennen dat we allemaal een uniek endocannabinoïde systeem hebben. Dit is verantwoordelijk voor de manier waarop ons lichaam cannabis opneemt en gebruikt. Twee mensen kunnen verschillende effecten ervaren als ze dezelfde wietsoort proberen. Niet alleen reageren hun lichamen verschillend op een bepaald cannabinoïde- en terpenenprofiel, maar ze zullen waarschijnlijk ook een verschillend niveau van cannabistolerantie hebben. Daarom is het kiezen van de beste wietsoort voor jou zo belangrijk voor je persoonlijke plezier.

Gerelateerd:
De beste wietsoorten voor jou vinden

Potentie en THC-waarden zijn essentieel voor veel kwekers van wietzaden. Een typische vraag bij sativa vs. indica is ‘welke heeft het hoogste THC-gehalte?’ Zowel indica als sativa soorten kunnen zeer hoge THC-waarden hebben, daarom is het ook onmogelijk om een soort als indica of sativa te identificeren op basis van de THC (of CBD) waarden. Als je cannabisconcentraten maakt (bijv. CBD-olie) van sativa vs. indica, zal je geen duidelijke verschillen merken in de effecten of potentie dat toe te wijzen is aan het feit dat de genetica indica of sativa was.

Na vele jaren feedback van cannabiskwekers over hun ervaringen met het gebruik van Dutch Passion wietsoorten, heeft het Dutch Passion team een hulpmiddel ontwikkeld die je kan helpen om de beste soort voor jou te vinden. De Keuzehulp stelt je verschillende vragen over je voorkeuren en wat voor soort effect je wil. Een handige manier om de zoektocht naar wietzaden voor je volgende kweek wat specifieker te maken.

Als je op zoek bent naar veel Dutch Passion reviews van mensen die onze wietzaden hebben gekweekt en beoordeeld, bezoek dan eens onze blogsite waar je verschillende kweekverslagen vindt van een groot aantal van onze soorten. Hier beschrijven mensen ook de effecten en het plezierige van elke soort. Je kunt de rook/kweekreviews van elk Dutch Passion-zaadje (zowel indica, sativa als hybride) lezen en met elkaar vergelijken.

Gerelateerd:
Dutch Passion kweekreviews

Sativa vs. indica en wat er gebeurt als je ze combineert

In een groot deel van dit artikel hebben we het debat over de accurate beschrijving van de effecten van indica vs. sativa besproken, en de juistheid van het indica vs. sativa debat. Maar veel cannabiskwekers kiezen voor een mix van deze kwaliteiten van indica’s en sativa’s door hybride wietzaden te kweken. Deze worden ontwikkeld met zowel indica- als sativa-genetica, en hebben daardoor in het algemeen de eigenschappen van beide strains. Vaak stellen hybride strains een breder scala aan gebruikers tevreden dan een indica of sativa op zichzelf. Maar iedereen is anders, en veel is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Indica vs. sativa, correcte classificatie of complete onzin?

De discussie over indica- vs. sativa-cannabissoorten blijft in alle hevigheid woeden. Aan de andere kant zijn er de traditionalisten die volledig achter het indica vs. sativa classificatiesysteem staan. Zij zeggen dat de uiterlijke kenmerken van sativa’s (lang, stretchy, lange bloeitijd, luchtige toppen) perfect beschreven worden door het huidige indica vs. sativa systeem. Net als de eigenschappen van indica’s, zoals hun korte, bossige structuur met stevige, dikke toppen en snelle bloeitijd.

Aan de andere kant van het indica vs. sativa debat is er het opkomende standpunt dat met passie verdedigd wordt door hogere wetenschappers zoals dr. Ethan Russo. Daarbij wordt beweerd dat er simpelweg geen wetenschappelijke, genetische of chemische basis is voor indica vs. sativa. Deze groep gelooft dat de beste manier om een cannabis sample te definiëren is met een complete analyse van de terpenen en cannabinoïden. Iets anders zou simpelweg onwetenschappelijk zijn en gebaseerd op een historische mening in plaats van de moderne wetenschap.

Wat betekent dat dan voor ons? Voor nu kunnen we het indica vs. sativa debat de komende jaren scherp in de gaten houden. Nu cannabis een legale miljoenenindustrie is, kun je verwachten dat de wetenschap uiteindelijk definitieve antwoorden zal geven, hoewel dat veel tijd kan kosten.

Indica vs. sativa, een handige classificatie voor wie zaden koopt en kweekt?

Voor de aanbieders van wietzaden lijkt het concept van sativa vs. indica misschien niet meer zo betrouwbaar als eerst. Maar voor wie wietzaden koopt, is het echt essentieel om een accuraat idee te hebben van de uiterlijke kenmerken van hun toekomstige planten. Hoe hoog zullen ze worden? Hoe lang zullen ze nodig hebben om te bloeien? Voor nu is een van de gemakkelijkste manieren om deze vragen te beantwoorden om het huidige systeem van indica vs. sativa aan te houden, zelfs als dat wat verouderd begint te lijken. In elk geval geeft het cannabiskwekers de basisinformatie die ze nodig hebben om een succesvolle kweek te plannen.

Maar vele mensen uit de cannabiswereld bereiden zich er op zijn minst mentaal op voor dat het op een dag in de nabije toekomst noodzakelijk kan zijn om eens goed opnieuw te kijken naar hoe we de verschillende soorten cannabis beschrijven. Misschien wordt er een meer accurate manier gevonden. Maar in ieder geval op korte termijn blijven de indica vs. sativa beschrijvingen nuttig en relevant voor wie met wietzaden kweekt.

De beste indica- en sativa-wietzaden

Voor nu zal Dutch Passion het Indica vs. Sativa systeem blijven gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is dat het onze klanten helpt om verschillende wietzaden te begrijpen en onderscheiden. Maar het team van Dutch Passion staat hier open in en zal zich op de lange termijn altijd door de wetenschap laten leiden. Als je op zoek bent naar meer inspiratie en meer informatie/aanbevelingen over de beste indica-, sativa- of hybride wietzaden, dan komen de volgende links zeker van pas.

Gerelateerd:
De beste hybride wietzaden

Gerelateerd:
Bestverkopende sativa wietzaden

Gerelateerd:
Bestverkopende indica wietzaden

De website van Dutch Passion heeft vele filters waarmee je je zoekresultaten kunt beperken wanneer je wietzaden bekijkt. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar zaden met veel CBD, of de zaden met het hoogste THC-gehalte. Ook kun je wietzaden zoeken gebaseerd op je gewenste bloeitijd of opbrengst.

De volledige collectie van Dutch Passion sativa-zaden.

De volledige collectie van Dutch Passion indica-zaden.

De volledige collectie van Dutch Passion hybride zaden.

Sommige klanten willen alleen kiezen uit de zaden met het hoogste THC-gehalte. Of je nu een voorkeur hebt voor indica’s of sativa’s, zorg er altijd voor dat je zorgvuldig onderzoek doet en de beste zaden koopt die bij jouw wensen aansluiten!

Indica vs. Sativa: Oorsprong, Toepassingen en Effecten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5691

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.